Aspros

La Fundació Aspros adapta i fa accessible cognitivament la informació de cinc exposicions del Centre d’Art la Panera

Seguim impulsant projectes i iniciatives que donin resposta a les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental i que, a més, assegurin que poden comptar amb les mateixes oportunitats i recursos que la resta d’individus, tant en aspectes d’àmbit social, laboral o cultural.

En aquest sentit, el servei d’Accessibilitat Cognitiva i Comunicació Augmentativa i Alternativa de l’entitat ha posat en marxa un projecte, juntament amb la regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030 de l’Ajuntament de Lleida i la seva àrea d’Atenció a les Persones amb Discapacitats, a través del qual s’ha adaptat la informació de cinc exposicions del centre d’art La Panera. La iniciativa dona resposta a la necessitat que qualsevol material escrit o audiovisual sigui accessible cognitivament i vetlli pel dret de totes les persones d’accedir a la cultura i a la informació pública. A més, es dona compliment a l’article 9 de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de la ONU (2006).

Una iniciativa en què es tenen en compte les persones amb discapacitat

Per tal de dur a terme aquest projecte, se segueix un procés d’adaptació dels textos explicatius de les exposicions per part d’una persona tècnica de l’entitat, formada i experta en aquesta matèria. Els textos inicials s’adapten en lectura fàcil, seguint la normativa establerta, i després es realitzen diverses sessions amb les persones validadores de la Fundació Aspros.

L’equip de validadors està format per persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament ateses en els diferents serveis de l’entitat i són les encarregades de donar per bo un text adaptat en lectura fàcil, un cop es pugui comprendre sense dificultat.

Un projecte amb recorregut

Els textos que s’han adaptat corresponen a les exposicions en curs de La Panera: ‘Horitzó/Frontera’ de Mabel Palacín, ‘Gàrgola’ de Mario Santamaria, ‘Ampo’ de Martin Vitaliti, ‘Teles e draps e vent de dalt’, de Jaume Rocamora i ‘A l’altura del joc’ de Sara San Gregorio. Les adaptacions dels fulls de sala en lectura fàcil estan a la disposició dels espectadors i espectadores a la sala d’exposicions i a la pàgina web de La Panera.