Aspros

Manifest de Fundació Aspros davant de l’increment del salari mínim als Centres especials de Treball (CET)

UN FUTUR INCERT PER LES PERSONES AMB DISCAPACITAT

 

Fundació Aspros, fundació degana en discapacitat intel·lectual a les terres de Lleida, ocupa actualment a unes 140 persones amb discapacitat i en situació de vulnerabilitat en 4 centres especials de treball (CET).

Els nostres CET però estan en perill, atès que ens trobem en una complexa realitat i per aquest motiu hem engegat la campanya Salvem els CET per posar de manifest el futur del tot incert de la qualitat de vida de les persones que atenem.

D’una banda volem manifestar el nostre aplaudiment a l’increment del salari mínim que el Govern espanyol va acordar aquest passat mes de desembre i que ha de començar a aplicar-se en la nòmina d’aquest mes de gener.

Aquest augment representa un impacte econòmic que no podem assumir, sobretot tenint en compte que a l’igual que la resta d’entitats del tercer sector, venim de 10 anys de retallades per part de l’administració que han mermat de forma molt important el nostre finançament.

Per tal de poder incrementar el salari mínim als nostres treballadors hem d’augmentar el 22% de capital a les seves nòmines, fet que implicaria un augment de més de 10.000 euros mensuals que posa en perill la viabilitat econòmica de l’entitat.

Cal recordar que els nostres CET són sense ànim de lucre i la funció de les nostres entitats és generar ocupació per a persones que no podrien tenir un futur a l’empresa ordinària, atesa la seva condició d’especial vulnerabilitat. No tenim marge per repercutir-lo en els preus dels nostres productes ni podem augmentar la productivitat dels nostres treballadors, atesa la seva especial situació.

Per tant, sol·licitem a l’administració que incrementi la subvenció perquè puguem fer front a les nòmines dels treballadors dels nostres CET aquest mateix mes de gener.

Des de Fundació Aspros ens adherim doncs al manifest “Prou congelacions i retallades, és hora de donar solucions” de la Comissió de Discapacitat, Salut Mental i Atenció Precoç de la patronal Confederació Empresarial del Tercer Sector de Catalunya (AEES Dincat, ECOM, FEPCCAT, Ammfeina SMC, UCCAP, ECAS, Sectorial de Cooperatives d’Iniciativa Social i ACCP) on es denuncia la dècada perduda en els serveis d’atenció i suport a les persones amb discapacitat intel·lectual, amb discapacitat física, amb paràlisi cerebral/pluridiscapacitat i amb problemes de salut mental.

Volem fer notori que aquesta realitat afecta a Catalunya més de 400 entitats, que atenen 100.000 persones amb més de 20.000 professionals.

Denunciem la situació injusta que patim des del 2009 a causa de la congelació i posterior retallada de les tarifes amb les que la Generalitat de Catalunya finança els serveis d’atenció a aquestes persones.

Durant aquesta dècada les entitats no només hem hagut d’assumir l’impacte de les retallades i congelació, sinó que també hem hagut de fer front a un increment acumulat dels costos d’un 9,33%. Malgrat que el cost de la vida s’ha encarit  significativament (amb un IPC acumulat del 15,90% a Catalunya i un increment de 5 punts de l’IVA), els serveis a les persones s’han continuat prestant amb la menor afectació possible gràcies a l’esforç i compromís de les entitats i els professionals.

Davant la gravetat de la situació, les entitats afectades hem traslladat al Govern de la Generalitat, de manera reiterada i des de múltiples instàncies, la necessitat d’un pla urgent de recuperació que contempli una actualització i increment de preus per aturar aquesta pèrdua continuada dels últims deu anys. Aquesta recuperació és del tot necessària per evitar el col·lapse del sector, per no comprometre més l’atenció a les persones i poder millorar les condicions salarials dels professionals.

L’ajuda que sol·licitem ha de tenir una resposta imminent per garantir el futur de persones amb especial vulnerabilitat.

Sense ajudes públiques, es presenta un futur incert.

Ens cal una mirada social de debò.

 

#SalvemElsCETs