Ahir per la tarda vam inaugurar la nova llar-residència 3 del complex Casa Nostra, ubicat a la localitat de Sudanell (Lleida). L’acte inaugural va comptar amb la presència de més de quaranta persones, entre elles, les 16 persones que hi viuran, les seves famílies i fundacions de suport, així com representants del departament de Drets Socials i Inclusió, del departament de Salut i de l’Ajuntament de Torres de Segre.
El nou edifici destaca per estar dissenyat sota un model similar al d’una llar, per tal de fomentar l’autonomia de les persones que hi viuen, i pels seus criteris de sostenibilitat i d’eficiència energètica.
La transformació de la llar-residència s’ha executat a través de fons propis de l’entitat i amb el suport de la Fundación “la Caixa”, amb una aportació de 60.000€.
Una transformació residencial amb la mirada posada en les persones i la sostenibilitat
L’any 2023 es varen iniciar les obres d’aquesta llar-residència per tal d’executar una reforma integral que ha tingut com a objectiu adaptar les instal·lacions de l’edifici, amb una antiguitat de més de cinquanta anys, als estàndards que donen compliment a la Convenció de Drets de la Persones amb Discapacitat (Nacions Unides), així com al Model d’Atenció Centrada en la Persona i al Model de Suports. Les obres han implicat la restauració del terra i dels sostres, del cablejat elèctric, la climatització, l’ampliació i una reforma integral de les habitacions i banys, entre d’altres.
A més, les obres s’han executat en el marc del Pla Ambiental de la Fundació Aspros i el seu compromís amb el Codi Ètic i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Així doncs, s’han incorporat elements que garanteixen un menor impacte sobre l’entorn i el medi ambient, així com una reducció de les emissions de CO2 i una millora de l’eficiència energètica i del consum d’aigua: l’edifici funciona amb un 100% d’energia solar i inclou finestres i tancaments d’alta eficiència, a més d’un aïllament tèrmic amb un Sistema d’Aïllament Tèrmic per l’Exterior (SATE) que redueix les pèrdues energètiques. La nova residència també incorpora sistemes intel·ligents de gestió per optimitzar l’ús de l’aigua, incloent una aplicació mòbil que permet monitoritzar i reduir el consum hídric.
Aquesta iniciativa reforça la voluntat de la Fundació per liderar un canvi cap a habitatges sostenibles i conscients, en harmonia amb les necessitats ambientals, humanes i socials actuals.
Autonomia i empoderament de les persones amb discapacitat
El projecte de transformació residencial té com a finalitat adaptar els espais, tant física com cognitivament, a les necessitats de les persones que hi viuen, per tal de millorar la seva qualitat de vida, fomentar la seva autonomia i empoderament i dotar d’oportunitats les seves vides. El nou edifici s’assimila al model d’una llar, motiu pel qual l’entitat pot garantir una atenció més personalitzada i individualitzada.
Des dels seus inicis a l’any 1962, la Fundació Aspros ha treballat per acompanyar les persones al llarg de tota la seva trajectòria vital, oferint els suports i recursos necessaris per fer-ho possible i amb una mirada integral de la persona.
Un projecte residencial pioner
Casa Nostra va ser el primer centre residencial que la Fundació Aspros va crear l’any 1969, i una de les primeres residències especialitzades de l’estat espanyol. El complex es caracteritza per la seva vinculació a la comunitat i amb la població de Sudanell, ja que gairebé una quarta part del poble viu, treballa o desenvolupa alguna activitat al centre, i a l’inrevés.