Aspros

L’envelliment

Molts cops m’he preguntat què significa envellir, i realment em vaig adonar del seu real significat quan vaig tenir la sort de conèixer a les diferents persones que actualment estan en aquest procés dins de la Fundació Aspros.

L’envelliment significa un repte diari, superació, esforç i valentia. Els professionals, acompanyem, donem els suports necessaris per fomentar capacitats, adaptem, fem accessibles els entorns, incentivem, reinventem… però el que realment compta i és necessari per tenir un procés d’envelliment exitós és l’actitud de la mateixa persona al llarg de la vida. Sens dubte, les persones amb discapacitat intel·lectual tenen una actitud enfront de la vida envejable; activa i participativa.

Anna Espigares, Terapeuta Ocupacional del STO i SOI de Casa Nostra

Aquest any la Fundació Aspros celebra els seus 60 anys oferint serveis i suports a les persones amb discapacitat. Algunes hi són des dels inicis, quan només tenien 17 anys i han passat a l’entitat les diferents etapes de les seves vides fins l’actualitat, entrant en aquest període del cicle vital; l’envelliment. Doncs, com no, la nostra novena raó ha de ser aquesta, el reconeixement i homenatge a aquelles persones que han anat fent anys amb la Fundació.

En l’actualitat, la persona més gran de la nostra fundació té gairebé 86 anys, i darrere seu el segueixen moltes persones més, la qual cosa fa que, per nosaltres, l’abordatge en aquest procés sigui una realitat present que comporta noves necessitats i reptes. Cal tenir present que un dels trets que diferencien el col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament respecte a la resta de la població és l’envelliment precoç.

El Ramón Sanjuan és la persona més gran de la nostra entitat, i està a punt de celebrar el seu 86è aniversari

L’any 2003 Casa Nostra va adaptar la seva primera llar a les necessitats que presentaven en aquell moment les persones amb processos d’envelliment i més necessitats de suport. La Fundació va ser pionera a nivell estatal en aquesta primera adaptació i a parlar dels processos d’envelliment en les persones amb discapacitat i en aquesta línia s’ha estat treballant els següents anys.

A més, actualment sota el paraigua del nostre projecte d’envelliment actiu s’estan duent a terme moltes accions transformadores. Una d’elles és la reforma i adaptació de dues llars urbanes amb l’objectiu que hi tinguin més cabuda les persones que estan aquest procés, així com de poder afavorir la presa de decisions, tenint opcions perquè la mateixa persona pugui decidir on vol envellir; en un entorn rural o bé, més urbà.

Sota aquest projecte també cal donar cabuda a totes les adaptacions que es fan dia a dia en els centres especials de treball, buscant solucions a la individualitat de cada persona. Ha estat necessària l’adaptació dels programes d’activitats a les necessitats individuals de cada persona per tal de respectar sempre el ritme de cadascú i les seves pròpies necessitats.

Els suports a la persona en la Fundació sempre han estat sota un model d’atenció integral. Així ja fa més de trenta anys es va incorporar personal sanitari en els serveis residencials per tal de millorar l’atenció i prevenció en l’àrea de la salut. Al llarg dels anys s’han anat incorporant altres especialitats professionalitzant els serveis més enllà de les normatives vigents; fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, etc.

Per acabar, no podem deixar de banda que tot això significa tenir present el dol i la pèrdua, no només de les persones usuàries, els seus companys i amics, sinó també a les seves famílies.

Cada persona envelleix d’una forma diferent, seguint el seu propi procés i a la Fundació tenim la gran responsabilitat de continuar creixent per acompanyar-los en una vida digna en aquest últim cicle vital.