Aspros

La Fundació Aspros i la connexió empresarial

Josep Xuclà, Cap de Producció de Parcs i Jardins i enginyer agrònom

El treball dignifica. Quantes vegades hem escoltat o hem dit aquesta expressió? Aquesta frase prové del filòsof Karl Marx, qui originalment va dir que “el treball dignifica a l’home”. Des de la Fundació Aspros volem fer un petit matís, substituint el mot “home” per “persona”. El treball dignifica a la persona, i tota persona té dret i és mereixedora de tenir treball.

En els seus orígens, la Fundació Aspros vetllava per tal d’oferir ocupació a les persones amb discapacitat intel·lectual fent activitats lúdiques i, a poc a poc, ha anat evolucionant fins a oferir formació i oportunitats en l’àmbit laboral. Iniciant la seva activitat laboral fa més de 40 anys, fou l’any 1993 quan es va inscriure en el Registre de Centres Especials de Treball de la Generalitat de Catalunya, constituint-se com un Centre Especial de Treball (CET) amb diferents activitats empresarials.

Un equip multidisciplinari per oferir suport laboral

Actualment el nostre CET consta d’un equip de més de 150 persones amb discapacitat, de les quals 135 persones són amb especials dificultats. Tots ells i elles conformen aquest equip conjuntament amb el personal professional, monitors i monitores, equips tècnics, personal de suport i l’equip USAP (Unitat de Suport a l’Activitat Professional), un equip multidisciplinari integrat per professionals que s’encarreguen de la integració personal i sociolaboral de les persones que hi treballen, potenciant el seu creixement personal, social i laboral i la millora de la seva qualitat de vida. En aquest sentit, m’agradaria fer un reconeixement a la gran tasca del nostre psicòleg de l’USAP, l’Àngel Dachs, i de la nostra treballadora social, la Raquel Íñiguez.

Tres Centres Especials de Treball amb un llarg recorregut

Recordem el taller de manipulats iniciat amb la nostra estimada i present als nostres cors, Dolors Mascó, origen de l’actual Servilògic. En aquest centre de treball, liderat actualment per en Manel Bosch, són experts en re-envasats, etiquetats, manipulacions i preparacions de comanda per a activitats d’e-commerce i emmagatzematge, entre d’altres. Està format per un equip de més de quaranta persones que treballa amb alts estàndards de qualitat.

Per descomptat, també hem de fer menció de Parcs i Jardins, el nostre servei de jardineria, que tingué els seus orígens l’any 1982 gràcies a l’oportunitat que ens va donar l’Ajuntament de Lleida per poder iniciar el manteniment de la jardineria d’un lloc tan emblemàtic com la Seu Vella.

Cal fer un esment especial al gran impulsor del Parcs i Jardins que coneixem avui en dia, el nostre estimat Julián Sobrino. Ell fou l’impulsor que va fer créixer Parcs i Jardins invertint en la professionalització del servei. El més important, però, fou apostar per les persones, que eren capaces de fer qualsevol tasca que se’ls proposés.

Actualment, tinc l’honor de liderar un equip professionalitzat de més de 80 persones, duent a terme serveis de manteniment i conservació d’espais verds, construcció de jardins, tant a qualsevol client públic i privat. Gràcies a la formació continuada, no solament destinada a l’atenció a les persones, a Parcs i Jardins executem tasques amb tècniques. Disposem de certificats de qualitat i tenim integrada la sostenibilitat en els nostres processos, motiu pel qual cada vegada apostem més per la incorporació de maquinària amb bateria, vehicles elèctrics, reducció de l’ús de fitosanitaris i herbicides, i pròximament la instal·lació de plaques solars a la nostra nau de jardineria.

No ens oblidem de la gran aposta d’innovació en el CET, com és l’activitat empresarial de Tecnosolucions, iniciada fa més de 10 anys i actualment liderada per en Jaime López. Aquest servei està format per un equip de vint persones amb unes instal·lacions i maquinària condicionades per la custòdia, destrucció, digitalització i recollida de documentació confidencial, així com la gestió de residus.

Els enclavaments, una aposta innovadora dels nostres serveis

Els enclavaments, o els serveis de suport a l’empresa, són una nova fórmula que l’entitat ha posat en marxa, a través dels quals un equip de professionals s’incorporen en les cadenes de valor productiu d’empreses privades de diferents sectors empresarials dins la demarcació de Lleida. Actualment, comptem amb sis equips, amb un total de trenta-dues persones, que presten servei a sis empreses de referència de les comarques de Lleida.

Aquesta modalitat és una de les més integradores, inclusives i enriquidores per a les persones amb discapacitat, ja que interactuen dins d’espais laborals empresarials ordinaris amb la màxima eficiència, motivació i responsabilitat. L’objectiu d’aquesta proposta és fer visibles les capacitats de les persones i, alhora, diluir els estigmes i prejudicis sobre aquest col·lectiu. A més, donem peu al teixit empresarial a la incorporació d’aquestes persones a les seves plantilles.

Activitats laborals en contínua evolució

Al llarg d’aquests 60 anys alguns dels nostres serveis han finalitzat la seva activitat productiva, com el nostre taller de fusteria, l’hort amb els hivernacles i la restauració d’antiguitats que durant molts anys van estar al centre de Casa Nostra de Sudanell. Gràcies a totes aquestes activitats al llarg de la nostra història ens hem pogut millorar i arribar a ser qui som avui dia.

El nostre motor és poder continuar oferint tots aquells suports com a entitat que permetin continuar treballant amb la inclusió laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. Com a mínim, durant 60 anys més.