La Fundació Aspros s’ha adjudicat la licitació de l’Ajuntament de Lleida per gestionar el servei de jardineria d’un espai emblemàtic de la ciutat, com són els Camps Elisis de Lleida. L’oferta d’Aspros s’ha imposat a la d’una altra entitat local i permetrà dur a terme el servei de manteniment i neteja del pulmó verd de la capital del Segrià. Per primera vegada, la licitació de la Paeria estava reservada als Centres Especials de Treball (CET), on s’ocupen persones amb discapacitat.
Des del CET d’Aspros, es destaca que “es tracta d’un guany pel sector de la discapacitat i les entitats socials”. En aquest sentit, s’assenyala que la licitació “dóna valor a les iniciatives socials, reservant una part dels pressupostos de la ciutat a un projecte inclusiu”. Està previst que la Fundació Aspros iniciï el servei a partir de mitjans de gener de 2021.
Per la seva banda, des del servei de Jardineria de la Fundació Aspros s’afirma que “és un orgull poder continuar treballant per la ciutat”. L’any 2019, l’entitat també es va adjudicar la licitació per gestionar els jardins de la Seu Vella, el Parc de Santa Cecília, el Cementiri Municipal, el Parc d’Aubarés i dues rotondes al carrer Enginyer Agustí. La licitació facilitarà la possibilitat de seguir oferint feina a persones amb discapacitat i una certa estabilitat laboral.
Gestió íntegra d’Aspros
La licitació del contracte de jardineria dels Camps Elisis preveu una durada de dos anys, renovables a dos més. Gràcies a aquest projecte, Aspros ocuparà a set persones i n’assumirà quatre més de l’anterior empresa adjudicatària a través de la subrogació. La gestió del servei, que anirà íntegrament a càrrec de l’entitat lleidatana, té un component simbòlic, ja que donarà visibilitat a la tasca dels treballadors de la Fundació en un espai representatiu, que s’ha convertit en el parc municipal i lúdic de la ciutat de Lleida.
La licitació atorga un impuls al model del servei de jardineria d’Aspros, que es va iniciar l’any 1982, i que compta amb 81 empleats. L’oferta de l’entitat lleidatana tenia el punt afegit d’apostar de forma important pel component ambiental. Així, al servei s’utilitzarà maquinària amb bateries, vehicles elèctrics i s’evitaran els productes fitosanitaris amb el propòsit de complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), anant un pas més enllà de la jardineria tradicional.
El director executiu d’Aspros, Enric Herrera, valora positivament que la Paeria hagi reservat una partida econòmica i l’adjudicació del servei a un CET. Herrera precisa que “el gest de l’Ajuntament farà que es visualitzin les capacitats de les persones en un entorn emblemàtic de la ciutat i les tasques que portem a terme des de l’entitat degana en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual a les Terres de Lleida”.