El curs ‘Change Makers’, que ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Bancària ”la Caixa” i la Fundació ONCE, afavoreix la creació de llocs de treball alhora que ofereix una visió positiva del col·lectiu gràcies al seu compromís amb la sostenibilitat
La Fundació Aspros, entitat lleidatana degana en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual, ha tancat la primera edició del seu curs ‘Change Makers’, que permetrà a 18 persones amb discapacitat assolir el rol d’agents per difondre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) entre empreses, institucions i escoles. La formació, que ha comptat amb el suport de la Fundació Bancària ”la Caixa’ i la Fundació ONCE, forma part del projecte ‘Fem Feina-Fem Mediambient’ d’Aspros.
‘Change Makers’ és un projecte d’innovació social, en el qual les persones de la fundació, després de rebre una formació pràctica sobre sostenibilitat, passen a desenvolupar el rol personal i professional d’agents pel canvi per contribuir a una societat més sostenible. Així, els agents expliquen i consciencien sobre aspectes com l’escalfament global, la pèrdua de la biodiversitat, l’esgotament de recursos, l’economia circular o els tipus de residus i la seva valorització.
Rol positiu de les persones amb discapacitat
El projecte ‘Change Makers’ es distingeix pel rol actiu i positiu que prenen les persones amb discapacitat intel·lectual. Així, el col·lectiu destaca per la seva implicació i el retorn social que fan, empoderant i conscienciant a les empreses sobre la necessitat de col·laborar en l’assoliment dels ODS i en construir un nou model econòmic, ambiental i social que no deixi ningú enrere i asseguri el futur de les properes generacions. D’aquesta forma, esdevenen un exemple de bones pràctiques i referents davant la societat. El ‘Change Makers’ promou pràctiques a favor d’un model sostenible de societat i, a la vegada, ajuda a promoure la creació de llocs de treball per a persones amb discapacitat, oferint així una visió positiva del col·lectiu a través del seu compromís amb la sostenibilitat i aportació social.
La formació és pionera a l’Estat espanyol, ja que s’adreça i ha estat creada a la mateixa fundació per a conscienciar als seus membres i els clients del Centre Especial de Treball (CET) Tecnosolucions, així com a altres empreses i societat civil de Lleida. La singularitat del projecte és que valora l’aportació que poden fer a la societat les persones amb discapacitat si compten amb els recursos i suports adients. Aquestes poden arribar a ser agents pel canvi social i ser els primers a implicar-se en els problemes de la societat i a contribuir a la seva solució.
El rol dels Change Makers neix dins de la iniciativa laboral de Tecnosolucions, el CET de la Fundació Aspros, que ofereix un servei de recollida selectiva periòdica de residus adreçat a empreses, dins dels paràmetres del ‘Precat20’. La Fundació Aspros, a través de Tecnosolucions, ofereix a les empreses i institucions un servei de recollida de paper per a la seva destrucció i de residus no industrials per la seva posterior revalorització.
‘Fem Feina, fem medi ambient’ fa la gestió integral dels residus i, aprofitant que Tecnosolucions ja realitza la recollida de la documentació confidencial, ha estès el servei, oferint a les empreses la possibilitat de recollida d’aaltres materials com el plàstic, vidre, fusta o càpsules de cafè.