A la residència Empresseguera estem molt contents perquè des de fa uns mesos, hem remodelat la sala de psicoestimulació i les 50 persones residents la poden utilitzar per fer exercicis de relaxació i estimulació cognitiva. Gràcies als 2.500 euros recaptats a la cursa TrotaCaragol de 2019, donats per la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol (Fecoll), l’Associació esportiva Trotallunàtics i Caixabank, hem pogut comprar més material per millorar la qualitat de vida de les persones.
Un matalàs d’aigua amb dos altaveus connectats a una tauleta, un altre per fer massatges, una columna de bombolles amb llums led, raspalls i miralls per simular i estimular les capacitats visuals i auditives o una gran pantalla tàctil per interactuar amb colors, sorolls i imatges, relacionant-los amb les emocions. Aquestes són algunes de les adquisicions que hem fet. Tot això, acompanyat d’una sala amb un terra de tatami presidida per un gran dibuix del Petit Príncep, fet amb molta generositat pel músic i artista, Xavier Baró.
El mètode ‘Snoezelen’
La Claùdia Arumí, fisioterapeuta de la Residència Empresseguera, explica que amb la remodelació de la sala de psicoestimulació i la compra del material “hem pogut adaptar-la a les necessitats de les persones que hi viuen i podem fer massatges o utilitzar-la com a recurs per a reduir el nivell d’estrès d’una persona”.
La responsable d’Activitats del centre, Rosanna Ramírez, recorda que es tracta d’un espai on també es duen a terme accions de musicoteràpia. “De fet, la fan servir setmanalment individualment o en grup la cinquantena de persones que resideixen a Empresseguera”.
Per tirar endavant el projecte, la Fundació Aspros ha tingut l’ajut de tot l’equip tècnic, que s’ha implicat seguint el mètode ‘Snoezelen’, un enfocament holandès nascut a la dècada dels 70 del segle XX, que combina la relaxació i l’estimulació sensorial per tractar persones amb dificultats de desenvolupament cognitiu i als quals se’ls ajuda a reduir l’apatia i a activar els estímuls sensorials.