Recentment, acabem de conèixer una nova pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI), que ara ha passat als 950 euros mensuals. Aquest augment, que ens situa a poc a poc en la mitjana comunitària, és una bona notícia per dignificar els salaris dels treballadors i treballadores de l’Estat. Tot i que es tracta d’una mesura necessària i aplaudida, la iniciativa torna a posar en risc els llocs de feina de les persones amb discapacitat que estan ocupades als Centres Especials de Treball (CET).
Els CET són les eines de les quals disposem les entitats del tercer sector, com la Fundació Aspros, per generar ocupació i unes condicions de vida dignes a les persones i col·lectius amb una especial vulnerabilitat. Què ens suposa la pujada de l’SMI? Un impacte econòmic que no podem assumir després d’una dècada de retallades per part de les administracions públiques.
A diferència d’altres tipus d’empreses, els CET no podem repercutir els preus dels nostres productes ni incrementar la productivitat dels nostres treballadors per revertir aquesta situació.
Un augment de 50 euros mensuals en l’SMI suposa, per a nosaltres, un increment del salari del 5%, que per a la Fundació Aspros suposarà més de 8.000 euros cada mes. Anualment, la despesa serà de 119.000 euros.
Per poder afrontar aquesta nova realitat, sol·licitem a l’administració que incrementi la subvenció als CET de les entitats del tercer sector per ser capaços de pagar les nòmines dels treballadors.
A Lleida, les entitats afectades, que s’aglutinen al voltant d’Allem som 18 i representem 650 persones amb discapacitat intel·lectual, la majoria amb dificultat especial.
La pujada de l’SMI afecta a Lleida alguns treballadors, 170 dels quals formen part de la Fundació Aspros. A tot Catalunya la xifra s’eleva fins a les 40.000 persones.
A la darrera dècada, les entitats hem patit les retallades de l’Administració, però també una pujada de costos de gairebé el 10%, un augment de l’IPC del 15% i un increment de l’IVA de 5 punts.
Malgrat això, hem continuat endavant gràcies a l’esforç i el compromís dels nostres professionals.
Tot i que el Govern de l’Estat es va comprometre a subvencionar fins a un 55% del cost de l’SMI dels treballadors, en el cas de les persones amb dificultats especials, la mesura va arribar tard (desembre del 2019) i ara es mostra ineficaç davant del nou increment del salari mínim.
El projecte es va aprovar gràcies a la pressió de les entitats, que ens vam mobilitzar per denunciar la situació.
Esperem no haver de sortir als carrers de nou per reivindicar un dret bàsic dels ciutadans. Potser és l’hora d’obrir un debat sobre el model dels CET, que fa més de 30 anys que no ha tingut cap canvi. Per això, reclamem a la Generalitat i al nou Govern de l’Estat que sigui àgil a l’hora de prendre mesures per a un sector que viu amb preocupació un futur incert.